Gids voor het verwelkomen van een pup in je leven

Gids voor het verwelkomen van een pup in je leven

Wat leuk dat jullie binnenkort een nieuw gezinslid verwelkomen. Heb je ooit al een puppy gehad, dan weet je dat er leuke maar ook spannende en veeleisende ervaringen te wachten staan. De pup zal zeker vreugde en geluk in je leven brengen en dan ben je beter goed voorbereid op de komst van je nieuwe viervoeter. In deze blog vind je alle essentiële benodigdheden voor het verzorgen en opvoeden van je pup. Daarnaast komen ook enkele leuke extra's aan bod die het leven van je pup zeker zullen verrijken. Alle benodigdheden hebben we onderverdeeld in vijf categorieën: voeding, slapen, erop uit, verzorging en spelen.

Voeg onze gratis Puppy Checklist toe aan je winkelmand en ontvang hem meteen in je mailbox.

Voeding

1. Eetbak. Een stevige eetbak is een must voor je pup. Een anti-schrokbak kan handig zijn als je pup geneigd is om te snel te eten. Zo voorkom je overgeven en problemen met de spijsvertering. 

2. Drinkbak. Zorg voor een aparte drinkbak zodat je pup altijd toegang heeft tot vers water.

3. Voer. Begin met hetzelfde voer dat de fokker gaf. Er zijn al een heleboel andere nieuwe dingen om aan te wennen voor je pup. Indien het voer van de fokker niet voldoende voedzaam blijkt, kan je na enkele dagen geleidelijk aan overstappen.

4. Trainingssnoepjes of -brokjes. Deze komen zeker van pas om je pup te belonen en te trainen. Om het aantal snoepjes te beperken, kan je ook gebruik maken van voer met een andere smaak zodat het wel als een beloning aanvoelt.

5. Kauwbeen/kauwoor. Zorg zeker voor voldoende kauwmogelijkheden voor je pup om tot rust te komen. Ze helpen ook bij het verlichten van pijn bij doorkomende tanden. Ga bijvoorbeeld voor een konijnenoor of een gevulde hoef. 

6. Optioneel: likmat. Het likken vermindert stress en werkt ontspannend. Een likmat met verschillende onderdelen moedigt honden aan om langzamer te eten waardoor je schrokken vermijdt. 

Slapen

1. Bench. Een bench biedt een veilige plek voor je pup om te rusten en te slapen. Bovendien komt de bench van pas bij de zindelijkheidstraining. Een pup zal niet snel zijn slaapplek bevuilen. 

2. Vetbed of kussen in de bench. Zorg voor comfort in de bench, zodat je pup zich op zijn gemak voelt. Een vetbed komt zeker de eerste weken van pas, omdat het goed uitwasbaar is. 

3. (Hartslag)knuffel. Je pup heeft net zijn nest verlaten waar hij knus tegen zijn moeder of broertjes en zusjes kon aanliggen. Een knuffel, eventueel met een hartslaggeluid, kan helpen bij het kalmeren van een eenzame pup.

4. Deken om de bench te verduisteren. Hiermee kun je de omgeving van de pup donkerder maken voor een veiliger gevoel en een goede nachtrust.

5. Optioneel: mand. Sommige pups geven de voorkeur aan een mand boven een bench. Wil je toch graag van de bench een vertrouwde slaapplek maken, dan kan het zinvol zijn de eerste dagen enkel met een bench te werken. Zo kan er geen verwarring ontstaan over zijn 'vaste' slaapplekje. 

6. Optioneel: puppyren. Een puppyren zorgt voor een veilige afgebakende ruimte waar je pup kan spelen of rusten zonder dat je hem voortdurend in de gaten moet houden. Kan bijvoorbeeld buiten gebruikt worden of binnen rondom de bench. 

Erop uit

1. Verstelbare nylon halsband. Kies een halsband die je kunt aanpassen naarmate je pup groeit. Er zouden ongeveer twee vingers tussen de halsband en het nekje moeten passen voor een comfortabel gevoel.

2. Korte leiband. Een lichte lijn is gemakkelijker te hanteren voor zowel jou als je pup. Als de lijn en de musketon te zwaar doorwegen, kan dit je pup afleiden waardoor netjes aan de lijn lopen moeilijker wordt. 

3. Poepzakjes. Essentieel voor opruimen tijdens wandelingen.

4. Gordel/stoel/bench in de auto. Veiligheid in de auto is belangrijk voor zowel jou als je pup. De eerste autoritjes kan je nog maken met je pup vooraan bij de passagiersstoel indien hij last zou hebben van reisziekte of angst. Kies na verloop van tijd voor veiligheid op de achterbank of in de kofferbak.

5. Optioneel: naamtag. Voeg een naamtag met telefoonnummer toe aan de halsband voor identificatie. Je weet maar nooit of het van pas zal komen.

6. Optioneel: fluo of lampje. Wanneer je in het donker gaat wandelen, komt een reflecterende of lichtgevende halsband, leiband of hesje zeker van pas. Zo kunnen jullie veilig op pad. 

Verzorging

1. Borstel/kam. Regelmatig borstelen verwijdert losse haren en houdt de vacht van je pup gezond. Je pup kan zo ook meteen wennen aan belangrijke verzorgingsrituelen en aanrakingen. 

2. Nagelknipper. Hou de nagels van je pup op de juiste lengte om ongemak te voorkomen en de gezonde groei van de nagels te ondersteunen.

3. Tandenborstel en tandpasta. Mondhygiëne is belangrijk voor de algehele gezondheid van je pup. Door regelmatig de tanden te poetsen zorg je voor gezonde tanden en tandvlees en voorkom je een slechte adem.

4. Shampoo. Kies een zachte hondenshampoo voor het wassen van je pup. Speciale puppyshampoo zorgt voor een milde reiniging en bevordert een glanzende vacht. 

5. Tekenverwijderaar. Voor het geval dat je pup teken oploopt tijdens buitenavonturen. Met een tekenverwijderaar kan je teken veilig en effectief verwijderen en bescherm je de gezondheid van je pup.

 6. Vochtige doekjes voor huisdieren. Handig voor het schoonmaken van vuile pootjes en snuiten tussen verschillende wasbeurten door. 

Spelen

1. Kauwspeelgoed. Je pup heeft de behoefte om veel te kauwen. Het helpt hen ontspannen en verlicht de pijn bij het doorkomen van tanden. Bijvoorbeeld een rubberen bijtring.

2. Hard speelgoed. Perfect voor apporteer- en trekspelletjes. Hard speelgoed helpt ook bij het masseren van het tandvlees en het reinigen van de tanden. Bijvoorbeeld een bal of flostouw. 

3. Zacht speelgoed. Knuffels en stoffen speeltjes bieden een zachte textuur om op te kauwen en te knabbelen. Dit kan een kalmerend effect hebben en biedt comfort aan je pup. 

4. Optioneel: snuffelmat of -bal. Uitstekend om de geest van je pup bezig te houden. Snuffelen werkt ontspannend en stressverlagend. Ze stimuleren ook de reukzin van je pup.

5. Optioneel: denkpuzzel. Daagt de intelligentie van je pup uit en houdt hem mentaal gestimuleerd. Een denkpuzzel bevordert het probleemoplossend denken. 

Conclusie

Het hebben van de juiste benodigdheden is slechts het begin van de reis met je nieuwe pup. Vergeet niet om voldoende tijd, liefde en geduld te investeren in de opvoeding en verzorging van je pluizige metgezel. Met de juiste voorbereiding en toewijding zal je pup uitgroeien tot een gelukkige en gezonde volwassen hond, klaar om vele jaren vreugde in je leven te brengen. Veel plezier met het verwelkomen van je nieuwe familielid!

Terug naar blog